- ¾ szklanki cukru brązowego
- ⅔ szklanki oleju rzepakowego
- ¼ szklanki mleka (u mnie sojowe)
- 1 łyżka mąki z tapioki
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1½ szklanki mąki gryczanej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki orzechów pekan (można zastąpić dowolnymi)
Olej, cukier, mleko i mąkę z tapioki miksować przez 2 minuty. Do mieszanki z cukrem dodać mąkę wraz z sodą i solą. Miksować około 1 minuty. Na koniec dodać posiekane orzechy. Całość wymieszać.
Rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i wykrawać wzory.
Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz