Wraz z erą modnego zdrowego odżywiania na co dzień możemy spotkać rożnego preparowane produkty. Obecnie poza tradycyjnym ryżem (także w wersji czekoladowej), bez trudu kupimy także popping z kaszy jaglanej, amarantusa, gryki, prosa, jęczmienia.
Ja zastosowałam preparowana kasze jaglaną do zrobienia pysznego czekoladowego bloku. Szybko, smacznie i relatywnie zdrowo.
- 50 g preparowanej kaszy jaglanej
- 125 g czekolady gorzkiej
- 25 g masła klarowanego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Czekoladę z masłem, miodem rozpuścić. Na koniec dodać ekstrakt i ryż. Wymieszać. Rozłożyć na blaszkę i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Ps. ja użyłam podzielonej foremki na brownie, ale spokojnie można zrobić to na całej blaszce i przyciąć do rozmiaru, jaki się chce.
Chodzę na trening indywidualny wrocławskiego trenera i dużo dobrego słyszałem o kaszy jaglanej. Będę musiał wypróbować, tym bardziej że na diecie najbardziej brakuje mi słodyczy :)
OdpowiedzUsuńTen przepis wygląda na bardzo smaczny i zarazem dość zdrowy. Jednak ja jestem taka, że muszę mieć bardzo dobre i wyraziste smaki czekolady. Odnajduję je oczywiście w cieście brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i myślę, że nie ma lepszego wyboru.
OdpowiedzUsuń