sobota, 26 marca 2016

Torcik tiramisu bez glutenu


Torcik ten powstał, bo marzyłam, by w końcu móc przechytrzyć liczne alergie żywieniowe. Przepis ten to zmodyfikowana propozycja Weroniki Madejskiej przystosowano do produktów, jakie mogę spożywać.
Torcik bez jajek, mąki pszennej jest prawdziwym pysznym tortem, a jego gorszą wersją.

Biszkopty:
  • 10 jajek przepiórczych
  • 90 g cukru brązowego  białego
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Masa:
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 50 g cukru białego (rzadko go używam, ale brązowy niestety zmienia kolor kremu)
  • 5 łyżek kakao
  • Kawa do nasączenia
  • 3 łyżki amaretto (opcjonalnie)
Białka ubić na sztywna masę, dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, a  na następnie delikatnie wymieszać. 
Podzielić biszkopt na 2 piec około 16 minut w temperaturze 190 C
Mleko z puszki - tylko tą sztywną jednolitą masę)  zmiksować z cukrem i schować do lodówki aż zgęstnieje.
Biszkopt nasączyć. Pokryć kremem posypać kakao.

Jeżeli ktoś nie lubi amaretto biszkopt można nasączyć także pozostałą z mleka wodo-mlekiem kokosowym. Część płynną z puszek można zużyć także do przygotowania egzotycznego koktajlu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz