Ostatnio pokochałam borówki. Kiedyś myślałam, że są to naprawdę gorsze wersje jagód... ostatnio dużo ich w moim menu.
Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto czekoladowo-waniliowe z borówkami.
Przepis z cukierni Lidla.
Ciasto upiekłam z dwóch tortownicach: małej i 24 cm. W przepisie blaszka 30x 24 cm.
Ciasto:
- 300 g maki tortowej pszennej
- 250 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 żółtek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g kakao
- szczypta soli
- 500 g borówek
Lekka pianka waniliowa:
- 6 białek
- 180 g cukru
- 100 g rozpuszczonego masła
- 3 opakowania budyniu waniliowego (120 g)
- opakowanie cukru wanilinowego
- sok z połowy cytryny
Ciasto:
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i miękkie masło. Ciasto zagnieść na koniec dodając żółtka i szczyptę soli. Ciasto podzielić w proporcji 3/4 i 1/4. Do większej części dodać kakao. Obie części owinąć folią i schować w postaci ruloników na 1.5 - 2 h do zamrażarki.
Po upływie czasu blaszkę wyłożyć papierem, zetrzeć część z kakao i lekko przyklepać dłonią. Piec 18 minut w rozgrzanym do 180 C piekarniku z termoobiegiem. Spód wystudzić.
Lekka pianka waniliowa:
Białka ubić na sztywną masę, dodając połowę cukru. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, zmniejszyć obroty i dodać pozostałą część cukru wymieszaną z budyniem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i delikatnie mieszamy.
Piankę wyłożyć na wcześniej ostudzony spód, dodać na wierzch borówki. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec z termoobiegiem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 50 minut. Posypać cukrem pudrem.
Borówka bagienna, brusznica, czarna czy amerykańska (wysoka)?
OdpowiedzUsuńBorówka amerykańska :-)
UsuńTeż je ostatnio piekłam, bardzo smaczne wyszło :)
OdpowiedzUsuńOj tak...
Usuń