Lubię wszelkiego rodzaju drożdżówki, ale te z jagodami...mniam
CIASTO:
- 3 jajka
- 4 szklanki mąki
- 4 dag drożdży
- 5 łyżek cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 15 dag roztopionego masła
- szczypt soli
NADZIENIE:
- 2 szklanki jagód
- łyżka tartej bułki
- 4 łyżki cukru
- jajko
KRUSZONKA:
- 100g mąki pszennej
- 50g cukru
- 50g miękkiego masła
Składniki zagnieść do uzyskania okruchów.
Wszystkie
składniki ciasta dokładnie wymieszać i zagnieść, przykryć ściereczką i
odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć na oprószoną
mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 1/2 cm. Na wierzch wyłożyć jagody wymieszane z bułką
i cukrem. Odstawić na 30 minut. Posypać kruszonką.
Piec przez 20 minut w temperaturze 200
C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz