Ciasteczka otrębowe może w moim wykonaniu nie wyglądają pięknie, ale smakują wybornie. Chrupiące, wyjątkowe, no i z czekoladą.
Przepis pochodzi z książki "Czekolada" i został przeze mnie delikatnie zmodyfikowany
- 85 g masła
- 7 łyżeczek cukru
- 1 jajko
- 30 g otrąb
- 150 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g czekolady gorzkiej
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masą, dodać jajko, otręby, proszek, mąkę. Wyrobić. Z ciasta formować łyżką kuleczki. Rozkładać na blachę wyłożoną papierem, rozpłaszczając je widelcem (ciastka układać w odległości, bo będą rosły).
Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez 15-20 minut aż będą złociste. Wystudzić. Zanurzać w czekoladzie.
Mniam, prezentują się wybornie :D
OdpowiedzUsuńSmakują obłędnie :) Cieszy mnie opublikowanie przepisu, pozdrówka M.
OdpowiedzUsuń