Ciasto na tartę można zrobić na wielu sposobów. Kiedyś robiłam głownie ciasto z tego przepisu na tartę Jednak odkąd odkryłam tartę w wykonaniu jej mistrza - Michela Roux nie robię innej.
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 ml zimnej wody
Z mąki usypać górkę, zrobić dziurę włożyć masło, wsypać cukier, sól i wbić jajko. Połączyć składniki, zagniatać, dodać wodę. Utworzyć kulę, owinąć w folię i schować do lodówki.
Porcja starcza na przygotowanie jednej dużej tarty lub 3 małych.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć foremki do tarty. Podpiec 5 minut z obciążeniem w temperaturze 190 C. Następnie wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenia. Dodać pokrojone w talarki truskawki, marcepan (gotowy lub z tego przepisu) i zetrzeć na wierzch pozostałą część ciasta.Piec 15-20 minut, w zależności od ilości truskawek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz