piątek, 26 czerwca 2015

Tarta truskawkowa z marcepanem i kruszonką

Ciasto na tartę można zrobić na wielu sposobów. Kiedyś robiłam głownie ciasto z tego przepisu na tartę  Jednak odkąd odkryłam tartę w wykonaniu jej mistrza - Michela Roux nie robię innej. 

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 ml zimnej wody
Z mąki usypać górkę, zrobić dziurę włożyć masło, wsypać cukier, sól i wbić jajko. Połączyć składniki, zagniatać, dodać wodę. Utworzyć kulę, owinąć w folię i schować do lodówki.

Porcja starcza na przygotowanie jednej dużej tarty lub 3 małych.

Ciasto rozwałkować, wyłożyć foremki do tarty. Podpiec 5 minut z obciążeniem w temperaturze 190 C. Następnie wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenia. Dodać pokrojone w talarki truskawki, marcepan (gotowy lub z tego przepisu) i zetrzeć na wierzch pozostałą część ciasta.Piec 15-20 minut, w zależności od ilości truskawek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz