poniedziałek, 5 września 2011

Dietetyczne babeczki na słodko z mikrofali




Porcja na 4 sztuki


  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka otrąb owsianych
  • 4 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 łyżeczki jogurtu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki słodzika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 8 łyżeczek dżemu z rabarbaru zrobionego według tego przepisu

Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na około 5 minut. Następnie wkładamy do niewielkich szklanych pojemników (ja  piekę babeczki  w  małych filiżankach do kawy) łyżkę ciasta, łyżeczkę nadzienia, łyżkę ciasta.  Wstawiamy 4 sztuki do mikrofali na 4 minuty na najwyższą moc. Sprawdzamy patyczkiem czy są już gotowe. Natychmiast wyjmujemy z filiżanek  i odkładamy na kratkę do ostudzenia. Babeczki można posmarować łyżeczką dżemu z rabarbaru.





2 komentarze:

  1. jakie to proste i jakie fajne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sorry, ale na Dukanie używamy skrobię kukurydzianą a nie mąkę. To są dwa różne produkty. Wiem, wiem...w książce jest mąka..ale jest też...mazeina czyli skrobia. To wina tłumaczenia, sama pewien czas podczas odchudzania stosowałam zwykłą mąkę. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń