środa, 7 września 2011

Ciasteczka do kawy



Ciasto:

  • pół kostki margaryny
  • 6 łyżek cukru
  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • łyżka mleka
  • 3 krople olejku pomarańczowego
  • 2 łyżki kakao
Lukier:
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
Dekoracja:
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, mleko. olejek i mąkę  z kakao. Zagniatamy szybko ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm i za pomocą foremek wycinamy ciastka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C  przez około 15 minut. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy lukier, który nakładamy  na zimne ciastka. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę   i dekorujemy nią ciasteczka. 

Przepis pochodzi z jednego z numerów czasopisma „Świat kobiety”.

2 komentarze: