- pół kostki margaryny
- 6 łyżek cukru
- 2 szklanki mąki
- jajko
- łyżka mleka
- 3 krople olejku pomarańczowego
- 2 łyżki kakao
- ¾ szklanki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- tabliczka gorzkiej czekolady
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, mleko. olejek i mąkę z kakao. Zagniatamy szybko ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm i za pomocą foremek wycinamy ciastka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 15 minut. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy lukier, który nakładamy na zimne ciastka. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i dekorujemy nią ciasteczka.
ładnie ozdobione:)
OdpowiedzUsuńschrupałabym :-)
OdpowiedzUsuń