- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 i ½ szklanki cukru
- 1 szklanka kefiru
- ½ kostki margaryny
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku
- cukier wanilinowy
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Następnie dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kefir i delikatnie mieszamy go z resztą ciasta. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy. Babkę pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 C.
Przepis pochodzi z książki „Przepisy i porady wytrawnej gospodyni”.
słodkie babki są takie pyszne :-)
OdpowiedzUsuńBabki na kefirze to jeszcze nie piekłam:) Kiedyś spróbuję:)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta to nic trudnego, a efekt smakowy - gwarantowany! :)
OdpowiedzUsuńBabka na kefirze? O tym jeszcze nie słyszałam, ale wygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuń