czwartek, 8 września 2011

Babka waniliowa na kefirze



  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka kefiru
  • ½ kostki margaryny
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku
  • cukier wanilinowy
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Następnie dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kefir i delikatnie mieszamy go z resztą ciasta. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy. Babkę pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 C.

Przepis pochodzi z książki „Przepisy i porady wytrawnej gospodyni”. 


4 komentarze:

  1. słodkie babki są takie pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babki na kefirze to jeszcze nie piekłam:) Kiedyś spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasta to nic trudnego, a efekt smakowy - gwarantowany! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Babka na kefirze? O tym jeszcze nie słyszałam, ale wygląda apetycznie ;-)

    OdpowiedzUsuń