- ½ kg zmielonego twarogu
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pól olejku migdałowego
- ¾ szklanki cukru pudru
- ½ margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy margarynę. Do powyższego dodajemy twaróg i pozostałe składniki. Ubijamy pianę i delikatnie łączymy z resztą składników.
Wierzch:
- ½ kostki masła
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
Składniki ugniatamy i chowamy na około 2 h do lodówki.
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy wlewamy serową masę. Na wierzch tarkujemy ciasto z lodówki. Pieczemy w temperaturze około 200 C przez 1 h.
1 łyżka męki ziemniaczanej ;)
OdpowiedzUsuńmoje ukochane ciasto :)
OdpowiedzUsuńtak proste i tak pyszne zarazem :)