Dżem z wiśni należy do moich ulubionych. Łapcie ostatnie sztuki wiśni i wykorzystajcie poniższy przepis.
- 3 kg wiśni
- 30 dag do 50 dag cukru
- wanilia w lasce (1 laska) lub w postaci pasty (2 łyżeczki)
Wiśnie wydrylować, zasypać połową cukru, dodać wanilię i gotować na małym ogniu dość często mieszając. Gotować około 1,5 h. Wyjąć laskę wanilii. Następnie odlać nadmiar soku wiśniowego do butelek lub słoików i zakręcić na gorąco. Posmakować pozostałe owoce, dodać odpowiednią dl siebie ilość cukru. Pozostałe owoce z niewielką ilością soku dalej gotować aą do uzyskania ulubionej konsystencji dżemu.
Przełożyć do słoików.
Zarówno dżem, jak i sok pasteryzuje w piekarniku. Słoiki wkładamy do zimnego piekarnika, który nagrzewamy do 120C. Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury, piekarnik wyłączamy. Słoiki zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz