czwartek, 28 kwietnia 2016

Muffinki bezglutenowe z jagodami


I znowu ona Weronika  Madejska - chyba jestem od niej uzależniona ;-), ale naprawdę pyszne muffinki z jagodami. Jak zwykle musiałam trochę pokombinować, bo nie wszystkie produkty uwzględnione w przepisie mogę serwować swojemu żołądkowi.

  • 125 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki owsianej
  • 50 g  mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 170 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 80 g roztopionego masła klarowanego lub oleju rzepakowego
  • 250 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • 5 jajek przepiórczych 
  • 150 g jagód

kruszonka:

  • 50 g mąki owsianej 
  • 25 g cukru
  • 25 g masła klarowanego 
Kruszonkę wyrobić ręcznie.



Do miski przesiać mąki, proszek, sodę, cukier. W drugiej misce wymieszać jajka, mleko, wanilię. Delikatnie wymieszać w kilku ruchach.

Nakładać do papilotek po łyżce ciasta, dodawać po trochu jagód i dokładać odrobinę ciasta (do 3/4 wysokości papilotek). Posypać kruszonką.

Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 25 minut w 180 stopni.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz