I znowu ona Weronika Madejska - chyba jestem od niej uzależniona ;-), ale naprawdę pyszne muffinki z jagodami. Jak zwykle musiałam trochę pokombinować, bo nie wszystkie produkty uwzględnione w przepisie mogę serwować swojemu żołądkowi.
- 125 g mąki ryżowej
- 50 g mąki owsianej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 170 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 80 g roztopionego masła klarowanego lub oleju rzepakowego
- 250 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe)
- 5 jajek przepiórczych
- 150 g jagód
kruszonka:
- 50 g mąki owsianej
- 25 g cukru
- 25 g masła klarowanego
Kruszonkę wyrobić ręcznie.
Do miski przesiać mąki, proszek, sodę, cukier. W drugiej misce wymieszać jajka, mleko, wanilię. Delikatnie wymieszać w kilku ruchach.
Nakładać do papilotek po łyżce ciasta, dodawać po trochu jagód i dokładać odrobinę ciasta (do 3/4 wysokości papilotek). Posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 25 minut w 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz