Ostatnio uzależniona jestem od pieczenia z Weroniką Madejską. I znowu jej przepis u mnie na blogu. Mniam. Tym razem ciasto herbaciane.
- 10 jajek przepiórczych
- 125 g cukru
- 125 ml oleju
- 2 jabłka starte na tarce
- 150 g suszonych śliwek
- 200 ml mocnego naparu z herbaty
- skórka z jednej pomarańczy
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 90 g mąki ryżowej
- 40 g mąki gryczane
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczanej
Śliwki zalać herbatą, odstawić na 10 minut. Do miski wbić jajka, dodać cukier, olej, jabłka i skórkę pomarańczową. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Przesiać do ciasta. Śliwki zmiksować na mus i dodać do pozostałych składników. Wszystko połączyć łyżką.
Ciasto przełożyć do keksówki.
Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez około 50 -60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz