wtorek, 14 lipca 2015

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i serem cheddar


  • 200 g szpinaku baby
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • 15 truskawek
  • 50 g sera cheddar (u mnie z żurawiną)
  • 2 łyżeczki balsamico di Modena
sos: 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Szpinak umyć, truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki.  Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Cheddar skroić obieraczką do warzyw. Składniki sosu wymieszać.
Szpinak ułożyć w miseczce, dodać truskawki. Polać odrobiną sosu,  dodać drugą warstwę szpinaku i truskawek, posypać orzeszkami pinii i polać balsamico di modena. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

1 komentarz:

  1. Super że z orzeszkami, ozreszki zawsze dodają super smaku! Do atkeij sałatki super pasowałby też dressing cytrusowy: sok z 1/2 cytryny, z sokiem z 1 pomarańczy i oliwą z oliwek, sól do smaku. Taki dressing jest idealny do szpinaku, bo jest naładowany witaminą C, która sprawia, że masz organizm lepiej przyswaja żelazo ze szpianku. Ale w tym względzie- plus i dla Ciebie, bo pomyślałaś o soku z cytryny. ;-) My probujemy twojej sałatki i polecamy Ci nasz pomysł na dressing. :-) Pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń