- 200 g szpinaku baby
- 3 łyżki orzeszków piniowych
- 15 truskawek
- 50 g sera cheddar (u mnie z żurawiną)
- 2 łyżeczki balsamico di Modena
sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Szpinak umyć, truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki. Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Cheddar skroić obieraczką do warzyw. Składniki sosu wymieszać.
Super że z orzeszkami, ozreszki zawsze dodają super smaku! Do atkeij sałatki super pasowałby też dressing cytrusowy: sok z 1/2 cytryny, z sokiem z 1 pomarańczy i oliwą z oliwek, sól do smaku. Taki dressing jest idealny do szpinaku, bo jest naładowany witaminą C, która sprawia, że masz organizm lepiej przyswaja żelazo ze szpianku. Ale w tym względzie- plus i dla Ciebie, bo pomyślałaś o soku z cytryny. ;-) My probujemy twojej sałatki i polecamy Ci nasz pomysł na dressing. :-) Pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuń