- 2 jaja
- 50 g masła
- 1/2 szklanki wody
- 75 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 żółtko do posmarowania eklerki
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- szczypta soli
Mąkę, jajka wymieszać z solą i cukrem. W garnku o grubym dnie roztopić masło z wodą. Podgrzewać do momentu aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i dodać mąkę z jajkami. Drewniana łyżką dokładnie wymieszać aż masa będzie odchodzić od łyżki.
Na blachę wyłożoną natłuszczonym papierem wyciskać szprycą 7 cm eklerki. Należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich odstępów. Eklerki posmarować żółtkiem, i zrobić delikatne wyżłobienie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 C i piec około 20 minut. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru. Czekoladę rozpuścić. Ostudzone eklerki przecinać wzdłuż nożem, wypełniać bitą śmietaną (ewentualnie dodać owoce) i polać rozpuszczoną czekoladą.
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuńZwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy.
Pozdrawiam serdecznie,
A kiedy dodać jajka?
OdpowiedzUsuńWłaśnie, zapomniałam o jajkach. Już uzupełniłam. Razem z mąką i cukrem. Pozdrawiam.
Usuń