czwartek, 29 września 2016

Ciasto z dyni. Bez glutenu!


Sezon dyni w pełni. Zapraszam więc do jej wykorzystania na wszelkie sposoby. Dzisiaj przepis zaczerpnięty z książki "Jadłonomia"  Marty Dymek, w którym zmodyfikowałam użyte mąki. 

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 imbiru
  • 1/4 gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

 Krem z daktyli:

  • 1/2 szklanki daktyli
  • łyżki mleka roślinnego
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli


 W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Piekarnik nagrzać do 175 C. składniki mokre dodać do suchych. Wymieszać. Piec przez 50-60 minut.

Daktyle zalać gorąca wodą. Zostawić na 30 minut. Odcedzić, dodać pozostałe składniki i zblendować.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz