Sezon dyni w pełni. Zapraszam więc do jej wykorzystania na wszelkie sposoby. Dzisiaj przepis zaczerpnięty z książki "Jadłonomia" Marty Dymek, w którym zmodyfikowałam użyte mąki.
Ciasto:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 imbiru
- 1/4 gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Krem z daktyli:
- 1/2 szklanki daktyli
- 4 łyżki mleka roślinnego
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Piekarnik nagrzać do 175 C. składniki mokre dodać do suchych. Wymieszać. Piec przez 50-60 minut.
Daktyle zalać gorąca wodą. Zostawić na 30 minut. Odcedzić, dodać pozostałe składniki i zblendować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz