Odmian granoli jest tyle, ile jej amatorów. W poniższym zestawie znajdziecie:
- 2 szklanki płatów owsianych (niebłyskawicznych)
- 10 dag rodzynek
- 1/4 szklanki żurawiny
- 1/4 szklanki trochę posiekanych orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki odrobinę posiekanych orzechów laskowych
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki pokrojonej figi suszonej
- 2 starte jabłka
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek wody/ soku pomarańczowego
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa musi być mokra. Jeżeli
masa jest sucha dodajemy wody lub soku. Wysypujemy na 2 blaszki,
Zwracamy uwagę na to, by mieszanka została wyłożona na blachy
równomiernie i jednowarstwowo. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180
C. Pieczemy aż do zarumienienia, około 25 minut.
Zajadamy z mlekiem, jogurtem lub same.
Zajadamy z mlekiem, jogurtem lub same.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz