środa, 20 lipca 2011

Dietetyczna, różana galaretka




Kupiłam nowe foremki na galaretki i natychmiast postanowiłam je wypróbować. Wychodzą z nich bardzo apetyczne galaretki.
  • 5 torebek dowolnej owocowej herbaty – u mnie dzika róża z jabłkiem
  • 1 litr wody
  • ok. 10 tabletek słodzika (trzeba próbować)*
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 4 łyżeczki żelatyny


Gotujemy wodę w garnku. Gdy będzie się gotowała zestawiamy z ognia. Wrzucamy do garnka słodzik i torebki z herbatą, mieszamy, by puściły kolor. Po 2 minutach wyjmujemy i dodajemy żelatynę. Intensywnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Na koniec wsypujemy kwasek cytrynowy. Całość mieszamy. Upewniamy się, że jest wystarczająco słodkie i kwaśne. Studzimy. Podobnie, jak tradycyjną galaretkę, przelewamy do salaterek lub specjalnych pojemników i wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach galaretka jest gotowa do spożycia.

Podajemy z jogurtem lub innymi zakazanymi, dla odchudzających się,  produktami  - czekoladą, śmietaną, sokiem. 



*Ilość słodzika zależy od naszego indywidualnego gustu, ale także herbaty, jakiej używamy. Radzę próbować. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz